Health Challenge op de Optimist

Voor de coronacrisis waren de buurtsportcoaches van Almere Stad Oost Arieke Hoogland (Sciandri) en Sebastiaan Kempers (de Schoor) gestart met de Health Challenge op basisschool de Optimist in Almere.

De health challenge is een 8-weeks project waarbij kinderen van groep 8 gedurende deze periode een eigen Fitbit in bruikleen krijgen en challenges met elkaar aangaan om het sporten en bewegen te stimuleren. Naast het sporten en bewegen wordt er ook aandacht besteed aan een gezonde leefstijl, plezier beleven tijdens het sporten en verschillende verslavingen waaronder game en telefoonverslavingen.

De les van de buurtsportcoaches Arieke en Sebastiaan begint spannend. De challange van deze week is namelijk; hebben de leerlingen meer stappen gezet dan de buurtsportcoaches? Er staat heel wat op het spel… Als de leerlingen deze challenge winnen hebben zij een stormbaan gewonnen voor de hele school!

De kinderen gaan straks naar de middelbare school. Dan is het belangrijk om te weten hoe ze met een verslaving in aanraking kunnen komen. Denk maar eens aan energiedrank en gameverslaving. Tijdens de les verteld een ervaringsdeskundige hoe hij een gameverslaving kreeg en nog belangrijker, hoe hij ervan af is gekomen. De kinderen waren behoorlijk onder de indruk en de ervaringsdeskundige kreeg een luid applaus.

Ook kinderen mogen hun verhaal kwijt tijdens de les. ‘Ik zag een keer twee mensen die lachgas gebruikten. Die gingen echt raar doen,’ zei een meisje. Een ander zei: ‘Het is net als met chips, daar zit wat in, en dan blijf je dooreten!’.

Net als bij elke les is er een gedeelte theorie en een gedeelte praktijk. Tijdens deze les ervaren de kinderen in de praktijk, met speciale simulatiebrillen, hoe het is als je verschillende soorten alcohol en drugs in je bloed hebt. De kinderen hebben vaker over alcohol en drugs gehoord, maar weten minder goed wat de gevaren zijn in bijvoorbeeld het verkeer. Toen de kinderen over een wiebelbrug moesten gaan lopen met een alcoholbril op was het best wel even spannend voor veel kinderen. Ook de meester vond het een beetje eng maar ook hij heeft het gedaan.

Arieke heeft samen met haar buurtsportcoach collega Sebastiaan het project ontworpen en zij voeren het project met behulp van stagiaires zelf uit op de scholen. Basisschool de Optimist is de derde school waar het project wordt uitgevoerd. Na de eerste school merkte we al snel dat de Fitbit in combinatie met de lessen kinderen bewuster lieten worden van het aantal stappen en beweegmomenten op een dag. Een mooi voorbeeld hiervan is tijdens het opruimen van de gymzaal. Een meisje zat op de rijdende kast en een ander meisje duwde de kast naar het berghok. Opeens sprong zij van de kast en zei; ‘Ga jij maar zitten, ik duw wel, dan heb ik tenminste meer stappen!’.

En wie hadden er gewonnen met de meeste stappen?

De leerlingen! Zij hebben een stormbaan gewonnen voor de hele school.